2017. október 20., péntek

Miért olyan ördögtől való ez? - Halloween kultusz Magyarországon


A Halloween, mint ünnep ünneplése már évek óta megosztja az ország lakosságát. Tavaly kész lázongás tört ki a nép körében, melynek keretei közt még a csapból is azt folyt, hogy; Magyarországon nincs Halloween, mert Mindenszentek van! Még itt a cikk elején leszögezném, hogy a kettő nem zárja ki egymást. Úgy ahogy a boltok polcain vagy a naptárban, úgy az életben is tökéletesen megfér egymás mellett a két ünnep. A Halloween-t hivatalosan október 31.-én tartják, míg a Mindenszenteket november 1.-én. Még csak egy napon sincsenek, miért is ne lehetne mindkettőt megtartani? Arról nem is szólva, hogy „témájukban” se térnek el annyira egymástól. Akárcsak a Mindenszenteken, a Halloween is a szellemek köré épül. Az eredeti hagyomány szerint, az emberek azért öltöztek maskarába, hogy beleolvadjanak az utcákat járó szellemek közé. 
Az utóbbi napokban sokat böngésztem az interneten. Témába vágó cikkeket olvastam, fórumokban vitázó emberek szócsatáit követtem nyomon és videókat nézegettem, annak okán, hogy egy átfogó képet kapjak azzal kapcsolatban, hogy az emberek miért ellenzik annyira ezt az ünnepet. 
A leggyakoribb válasz után, mely a Mindenszentek dicsőítése volt, a legtöbbször előforduló érvek közt volt, hogy ez nem is igazi ünnep, csak egy újabb lehetőség a boltok számára, hogy kizsákmányoljanak minket. Tény, ami tény, a magyar boltok valóban megtelnek narancssárga és fekete színekbe öltöztetett termékekkel, köztük tökökkel, jelmezekkel, fejdíszekkel és dekorációs elemekkel, viszont ha utánanéz valaki, a vak is látja, hogy a magyar kínálat a közelébe se szagol annak, ami Amerikában folyik. Ott valóban kultusza van ennek az ünnepnek és a belső dekoráción túl, valóságos versenyhangulat teremtődik, hogy az utcában kinek a háza a legrémisztőbb.Elég csak megnézni egy amerikai filmet vagy rákeresni a „halloween decor” szavakra a google keresőben és máris érteni fogjátok, miről beszélek. Szóval, ha a boltok a kizsákmányolásra hajtanak, akkor rossz országban próbálkoznak, ugyanis nemigen látom az igényt a magyar vásárolókban a halloween-i termékekre. A boltokon túl, gyakori ellenérv továbbá az, hogy nem magyar ünnep, miért ünnepelnénk egy angolszász szokást? Hát pont azért, mert sokan nem is sejtik, hogy milyen sok szokással megtettük ezt. Szerintem néhány nemzeti ünnepet leszámítva, a legtöbb nagyobb hangsúlyt kapó ünnepünk átvett szokáson alapul, vagy idegen népektől ellesett dolgokkal egészült ki az évek során. A karácsonyfa állítás eredetileg germán szokás volt, ahogy a húsvéthoz kapcsolódó nyúl illetve tojás szimbólum is. A Mikulás piros kabátjáról nem is szólva, ami az Amerikai Coca Cola cég ábrázolásából terjedt el az egész világon. 
Tehát, ha ez alapján indulunk ki, az ünnepeink háromnegyedét elkaszálhatnánk A válaszok között nézelődve, gyakran belefutottam abba a ténybe, hogy rengetegen nem látnak fantáziát a Halloween-ben, mint ünnepben. Nem tartják szórakoztatónak a házalást, cukorka kéregetést és a hallottak meggyalázásának gondolják a sok-sok ijesztő jelmezt. Nos, tekintsük csak át, hogy miből is áll a halloween. Fiatalabb gyerekek vicces vagy ijesztő jelmezekbe bújva, csoportokba verődve, sötétedés után járják az utcákat és a házakba bekopogva, cukorkát illetve édességet kéregetnek a lakóktól, mindeközben pedig az idősebbek, hatalmas, beöltözős bulikat csapnak erre az apropóra és jól érezik magukat. Valóban kedvem támadt eret vágni. Megértem én, hogy ez új dolog és az idősebb generáció annyira nem nyitott az ilyenfajta újdonságokra, de kissé erősnek tartom azt a kijelentést, hogy a halloween az ördögtől való vagy, hogy nincs benne semmi szórakoztató. 
A kiterjesztett kutatásom során sikerült leszűrnöm, hogy nem vagyok egyedül azzal az állásfoglalásommal, hogy örülnék, ha a Halloween elterjedne az országban, és ahogy az előbbi cikkemből is kiderült, igazából technikai vagy fizikai akadálya nincsen. Pusztán az a gond, hogy nem vagyunk elég nyitottak az új hagyományokra. 
Régen ferdén néztek arra, aki karácsonykor bevonszolt a nappalijába egy halott fenyőt majd feldíszítette, ma pedig már mindenki, szinte vallástól függetlenül, terjeszti ezt a hagyományt. Miért ne lehetne így ez a haloween-el is? Miért ne kéregethetnének cukorkát itt is a gyerekek egy évben egyszer? Miért ne bújhatnánk jelmezbe most is, nem csak farsangkor? 
Én azt mondom, engedjünk teret ennek a hagyománynak az országunkban, hiszen nincs benne semmi rossz, sőt, csak színesíti a kultúránkat. 


2 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek! Olyannyira, hogy egy hete pont ugyanerről írtam a Szépelgőn :D
    Egyébként engem az viszont zavar, hogy sokan úgy szidják a Halloweent, hogy egyébként élből keverik a Mindenszenteket és a Halottak napját, azt se tudják, mi a saját(?) ünnepünk, de azért leszólják a Halloweent...
    Szóval teljesen egyetértek, főleg, hogy ezek az ünnepek tényleg tök jól megférnek egymás mellett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia :) Köszönöm a kommentedet és hogy véleményt fogalmaztál meg :) Elolvastam az álatalad írt cikket is és rettenetesen tetszett :) Szépen összefoglaltad a dolgokat

      Törlés