2017. április 19., szerda

21 dolog amit minden diák megtapasztal a végzős évében



1. Már augusztusban elkezdesz rettegni az előtted álló évtől 
2. Az év elején mikor valaki elkezdett kérdezgetni az érettségiről mindig rávágtad hogy „van még időm”. Aztán a tavasz szünet elején, sonka majszolás közepette egyszer csak rádöbbensz hogy rohadtul nincs több időd. 
3. Rájössz hogy a gyönyörű szalagavató keringő tánc mögött sok megfeszített munka áll és hogy a tökéletes ruha megtalálása közel se olyan egyszerű mint azt gondoltad. Na meg az ára… 
4. Az első féléved azzal telik hogy egyetemek és főiskolák képzéseit böngészed a szabadidőben, nyíltnap dátumok után kutatsz és jársz el melyek közben kialakul benned egy kezdetleges rangsor.
5. Aztán mikor eljön a jelentkezés leadásának pillanata, mégse tudod hogy mit akarsz vagy minimum elbizonytalanodsz a döntéseddel kapcsolatban. 
6. Felvi.hu, Oktatas.hu, Eduline.hu – oldalak melyek bekerülnek a könyvjelzők közé és amiket legalább heti egyszer biztosan végig nézel. 
7. Facebook-on belájkolod minden megjelölt egyetem hivatalos oldalát nehogy lemaradj valami fontos információról. 
8. Ingerülten megtapasztalod hogy a felvi rendszer kezelése mely tök egyszerűnek tűnt mikor a tanárnő csinálta, sokkal bonyolultabb akkor mikor egyedül vagy. 
9. Ha te mégis azon szerencsések közé tartozol aki rögtön ráérzett a felvi kezelésre, ahogy ezt az osztálytársaid megneszelik, hozzád fog mindenki segítségérét futni. 
10. Végig nézed ahogy az osztályod ami eddig a békéről volt híres hirtelen háborús övezetté változik ahol két ellentétes fél lövi egymást puskával ahogy szóba kerülnek a szalagavató, tabló, ballagás, szalag szöveg vagy az osztály videó kérdései. 
11. Elcsodálkozol azon hogy mégis hogy lehet ennyit vitatkozni egy olyan egyszerű kérdésen mint a tabló keretének a színe vagy a szalagavató bevonulási zenéje. 
12. Annyiszor hallod az érettségi szót hogy a félév végére megutálod, a második félév végére pedig pánikroham tör rád ha elhangzik a közeledben. 
13. Már a facebook üzenő falat se tudod végig pörgetni anélkül hogy minimum egy érettségi posztba ne botolj. 
14. A kortársaid között állandó témává válik az érettségi és az oktatási rendszer szidása. 
15. Olyan sok papír gyűlik fel az asztalodon az év végére melyek összerakva kiadnának egy komplett erdőt. Természetesen minden igyekezeted ellenére képtelen vagy rendet tartani köztük emiatt néha ki se látszol belőlük. 
16. Év elején megfogadod hogy te folyamatosan készülni fogsz ezért nem fog feltorlódni az anyag, májusban csak át kell futnod a tételeket. Persze ezt nem sikerül betartanod így akárcsak mindenkinél, áprilisban nálad is beüt a pánik. 
17. Ha már április. Te se érted hogy az írásbeli előtt miért nincs egy hónap szünet úgy mint a szóbeli előtt. Hiszen az írásbeli a fontosabb, nem? Ez így nem logikus. 
18. Keserűen veszed tudomásul hogy az idősebbeknek megint igaza volt mikor 4 éve azt mondták hogy a felvételi kutyapiszok az érettségihez képest. 
19. Amennyiben te is azok az emberek közé tartozol akik nem tudnak otthon tanulni, az érettségi időszakában annyi időt töltesz a közeli csendes könyvtárban hogy már azt várod mikor fog odaérkezni a postád. 
20. Nem érted, hogy repülhetett el ilyen gyorsan 1 év hiszen az előző tanévek végtelennek tűntek. 
21. Április végén megfogadod hogy amint túlleszel az utolsó vizsgádon elégeted az összes tételedet amik szinte a részeddé váltak, annyit forgattad őket magolás közben. 

És a humor se ;) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése